Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 27 February 2013

Jgn membazir..cara nak simpan herbs

As Salam..

Ada kala dlm memasak..herbs yg nak diguna sikit je...sbg syarat masakan...tp kadang2 bila dijual kat kedai..semuanya byk2..xleh nak beli sikit2...xkan nak buang kan ...dan tak semua org ada rosemary pot, oregano pot kat umah..maklumla bukan herba masakan Melayu kita kan..so boleh la cara ni...mudah jer...setakat ni dah try buat utk herbs2 yg omputih tu ler...


Mudah jer...herbs yg extra tu..patah2kan/koyak2kan jadi kecil then letak dlm bekas plastik yg nak buat ice cube tuh..then tuangkan olive oil..minyak biasa pon boleh then masukkan dlm freezer biarkan beku...bila nak guna..amik je ketulan2 minyak beserta dgn herbs tu dan dah boleh siap tumis utk digunakan...jimat kan...

P/S: jgn lupa bubuh oil cube tu dlm tupperware otherwise freezer ko bau herbs mcm2...tak pasal2 nanti ko dpt eskrem perisa chocolate tapi beraroma oregano yg mcm pizza tuh..mampu ko nak telan???  Hahahhaha...



2 comments:

  1. bagus tips ni tp nan hado jelah sy nak masak guna herba2 tu :D

    ReplyDelete
  2. sekarang ada je herbs yang jual dalam botol kecik2, tapi takdelah fresh kan.dried lah. tapi cara ni pun bagus bagi yang selalu guna

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers