Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 17 June 2011

Peach Pastry/Danish utk org yg ada penyakit M - MALAS!!

As salam..



Korg suka pastry? Huh..aku peberet..tp kadang leceh nak buat..masak berjam..makna makan kejap..si tukang masak penatnya pon x hilang..nak beli kadang2 x sedap..keras sbb pastry semalam dijual semula..kedekut buah..custard dah basi etc..ckp banyak x guna..susah2 buat sendiri je la..

Peach pastry/danish ni mcm2 style leh buat..ada yg suka letak cream cheese dgn buah, ataupun vanilla custard, takpon paling cikai letak jem..yg kat atas tu terpulang ler buah ape2 yg korg suka..pastu slalu kalau kat bakery depa glaze bah atas, atau bubuh agar..takpun bedakkan dgn gula icing ..TAPI....i like mine a bit different..not too sweet..xde benda2 basah2 sgt sbb xde custard..tp ada cheese..I LOVE CHEESE tahap giler babas..resepi malas ni dpt masa tgk Food Network..a few months back...simple giler..tutup mata pun boleh buat..betul...

Kita perlu:

Instant puff pastry sheet - kata malas..instant sudah...hahaha
Melted butter
Gula organik (coarse) - xpun boleh ganti coarse brown sugar
peaches (halves, can) - sbb dah siap2 dlm syrup, so dah manis dah..
serbuk kayu manis
Parmesan cheese

Ni la instant puff pastry sheet tu..slalu dlm 1 kotak ada 2 keping..1 keping boleh potong 6 keping..so dpt 6 pastry
  1. Bahagi & potong puff pastry tu pada 6 bahagian
  2. Sapukan melted butter atas semua potongan2 td
  3. Campur & gaul gula & serbuk kayu manis dlm 1 bekas, then taburkan atas atas potongan yg disapu butter td
  4. Ambil buah pic yg mmg dah dipotong separuh tu..telungkupkan peach tu, slice kepada bbrp bahagian tp jgn sampai putus..so bila kita bukak/kembangkan slices tu dpt bentuk mcm kipas..sorry ah xde gambar..lupa snap.. (1 potong puff pastry guna separuh buah peach - kan kita mmg gunakan can peach in halves)
  5. Letakkan peach bentuk kipas tu atas pastry td tu
  6. Sprinkle lg gula + serbuk kayu manis atas peach tu
  7. Bakar dlm oven for about 15-20 mins tgk saiz pastry korg tu
  8. Bila dah masak..keluarkan pastry tu then taburkan Parmesan cheese kat atas.. (aku suka tabut cheese ni tamak2..suka cheeseeeeee....) 
  9. Masukkan balik dlm oven..just to melt the cheese..bukan utk masakkan cheese sampai cheese tu kluar bubble etc..jahanam pastry ko nanti..
Ah mama ni..dok buat pastry letak buah..mama & Big Boss je dpt mkn sedap..buat ler letak tuna ke..sardin ke...kan Rozy..kan..kita nak rasa gak..dok mkn kibbles jek..     Oiitt..blaja bersyukur!!!

P/S: Skali skala buat mmg best..agak jimat gak drpd beli especially kalau ada ramai tamu/org kat umah..cuma yg mahal skit pon harga puff pastry tu ler kot.. ntah..tp kalu beli puff pastry yg box besar lebih jimat..dan mcm2 lg korg leh buat..suka!! =)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers