Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 15 June 2011

Sambal sotong peberet Atek2!!

As salam..x bertahan lama sungguh Wordless Wednesday aku hari nie..hahahahha...mentang2 byk masa..ada je benda ngarut nak tulis..xpe la..kang bila bz..sebulan skali belum tentu lg dpt nak jenguk blog..mau bersawang2 mcm rumah tinggal..ngee...

Hidung kembang kuncup..sniff..sniff..hhmm...bau apa nih...wuihh..mcm bau sambal sotong!! peberet nih!!

SAMBAL SOTONG

Sotong biasa - bersihkan, buang mata etc, buang kulit gak kalau rajin..aku?? malas ah..
Cili kering - rebus & blend
Bawang merah + putih - blend dgn cili
Belacan - campak skali dlm blender
Air asam/ asam keping
Gula
Garam
Bawang besar potong bulat2
Minyak

Mula2 matikan air sotong..mcm2 cara..ada yg rebus (erkk..keras ler nanti), ada yg goreng (oily dan keras la) atau just letak dlm periuk/kuali tanpa air atas api..nanti sotong kecut..airnya kluar sendiri...bukan apa..nak elak sambal jadi cair sbb air sotong kluar kalu guna sotong mentah2..aku suka buat yg last skali..sbb sotong kekal lembut..

Sotong putih..dibersihkan..utk aku sorg makan kira byk ni..sbb Big Boss x makan seafood..aku membedal sorg2..wehehehhe
Sotong yg dah dimatikan airnya..sotong dah kecut tp stil lembut..geram betul tgk telur sotong yg tersembul2 tu.. =)

So apa lg..panaskan minyak..then tuangkan bhn2 yg dah diblender tu..tunggu sampai cili masak..kalau tak sakit perut nanti..bila cili dah masak..masukkan air asam/asam keping..kalau kering sgt masuk ler air sikit..tp sambal bestnye jgnler berkuah sgt.. bila dah mendidih..masukkan sotong..gula dan garam..jgn lupa bawang yg dah dipotong bulat2..mendidih lg skali..dah tutup api..x yah lama2 ..kita kan dah 'masak' kejap sotong tu masa matikan air..gula dan garam slalu masuk last..masuk gula awal2..sambal kalernye x cantik..nanti mcm kaler gelap sbb gula dah caramelised (betul ke eja nih) masa tuh..x cun dah sambal ko nanti..

Yeayyy..masak sudah..xde nye nak hias2..yg pnting nasik..nasik..lekas..mana nasikkkk!!!

Fuhh!! Pedas giler sambal sotong mama nih..pedas membunuh!! Mau abis air satu bekas nih...slurrpp..slurpp..slurrpp..

Ni peberet mama nih..telur sotong =) Err...nasik tambah satu!!
P/S: Ini bukan blog resepi..tp suka nak kongsi..kang senang nak turunkan resepi kat anak cucu..suruh dia bukak je blog mama/nenek dia..hahhaha..merepek2..ni sume resepi campak2..sesambil tgk citer Korea ke lipat kain pun sempat..sesuai ler utk yg malas mcm aku nih..hehehhe

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers