As salam..
Panas nye hati sepanas lauk yg baru masak nie..kereta yg dah berbulan hantar workshop masih lg x siap2.. WTH??!! %^&#*(#^#!! Astagfirullahalazimm......berita ni cukup buat aku takde mood..nasib baik masak simple2 jer..kalau tgh masak resepi merepek2..mau aku tinggal je..xde mood punya pasal..hari ni masak kicap je..senang giler..S. Jibeng (dah arwah dah) pon boleh buat..ni kategori masakan org malas..tp rasanya sedap =)
Daging Masak Kicap Betty’s Style
Bahan A
Daging – potong nipis2 ikut urat, paling senang potong masa beku..agak2 lembut tp masih beku
Cili kering – rebus & blend
Bawang merah + bawang putih + halia – diblend, kalau malas racik je halus2
Serai – dititik
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk ketumbar
Serbuk lada sulah
Lada hitam – serbuk/tumbuk kasar2 utk rasa pedas
Cili sos
Tomato sos –kalau takde kene bancuh air asam sikit/asam keping
Kicap masin
Gula
Bahan B
Minyak
Garam – jika perlu
Kentang – potong wedges & digoreng
Kacang pis
Bawang besar potong bulat2
Daging yg dah potong nipis2 terus digaul dgn semua bahan A tu dlm bekas besar….then perap kejap..sempat ler p tgk citer korea/Hindustan jap..nak perap masuk dlm fridge pon boleh tp jgn ler bubuh kat freezer..
Slps bbrp jam..panaskan minyak..agak2 ler dgn amaun daging tu..then masukkan semua skali dlm minyak..then tutup sampai masak..rasa2 pekat ko tambah ler air sket..time ni bolehla bubuh kentang yg dah digoreng, bawang besar ngan kacang pis..tutup periuk so daging cepat empuk. Bila dah masak..sila rasa garam/gula ikut selera..after all, masa perap dah ada gula ngan kicap masin =)
Ma..kitaorg ada lauk best tak hari nie..?? McD ke..KFC ke...ada?? xde, byk songeh eh....mkn je biskut kibbles korg tu..kucing kat Afrika nun xdok makanan tau tak.. |
No comments:
Post a Comment