Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 27 June 2011

Pinkwood ker Blackwood??

As salam..

Dalam 2-3 minggu ni..agak rajin nak baca pasal jenis2 cat food..ntah kenapa sejak harga makanan kucing ni makin naik..timbul rasa nak bertukar angin..nak upgrade palate anak2..alang2 harga dah naik..tambah beberapa $$$ dpt makanan yg lebih baik.. buat masa skrg ni aku pakai brand yg kat bawah nun...nampak tak pack kaler pink tuh..maklumla..yg itu economical..sesuai utk org yg kadang sesak economoney mcm aku....hehehhe.. sila abaikan model x berbayar iteww..

Mentang2 kibbles biasa2..mama x pernah catu..penuh slalu mangkuk Rozy nih..dah makan penuh balik..mcm magic!! hahaha.... =)
Terus terang..aku beli mana2 brand yg sesuai dgn budget aku..pikir2..at least anak2 kenyang..brand kuning pun pernah guna..apa2 yg on sale/promo..pink ker..kuning ker..purple pon pernah..mujur anak2 x kisah..

Satu hari,,dpt info yg sgt bagus pasal cat food dr Kucing Terbiar & Anjing Jalanan...pucuk dicita ulam mendatang..x yah aku susah2 carik info..boleh guna masa tu utk baca journal2 yg dah setimbun ni..urrgghhh...malasnyer.....dah ler tension dgn respondent2 questionnaire tuh..korang baca dan nilai sendiri yea..

Pet food ada 3 kategori:
  1. Komersial, 
  2. Good/premium
  3. Holistic/super premium food.
Apa yang membezakan 3 kelas di atas ialah bahan pembuatan kibbls2 tu...

Komersial food ada BY PRODUCT dalam ramuan. By product ialah bahagian haiwan yang manusia tak makan. Chicken-by-product/poultry-by-product dalam komersial food bermakna kibbles tu menggunakan bahan buangan ayam seperti paruh, kepala, kepak, tulang, cengkerang telur etc. Kalo beef/lamb-by-product pulak gunakan ekor, kaki, tulang, kulit haiwan tu..  (Errkk...uweekk..x lalu mendengarnya..) Produk2 premium/holistik takde smua by-product ni. Sbg cth: Blackwood, (BW) dan Royal Canine (RC) takde by-product. Sbb tu dikira sebagai premium.

Lagi satu, look out for wheat, rice (kecuali brown rice), soy, corn atau apa2 kandungan yg mengandungi grain adalah tidak bagus kepada kucing/anjing. Grain ni hanya bertindak sebagai filler (bg haiwan rasa kenyang). Kalo ada sikit dalam ramuan tak apa. Kalo banyak, tak bagus. cthnya..dalam BW ada ground corn, but ianya bertujuan untuk shapen kan bentuk kibbles. itu sahaja...so Ok..Holistic food ialah kibbles yg tak mengandungi grain langsung. Dan dalam kibblesnya mengandungi bakteria bagus spt acidobasilus, lactobacilus etc. --> So paham2 je la harganya mcm mana..kalau aku yg ada 10 kucing ni..mau koyak rabak herot bengkok bogel poket dibuatnya..haishh..

Tgk kandungan nutrisi pulak. Kibbles yg bagus perlu mengandungi 33% protein, dan kurang 5.5% ash. Product holistic dan super premium selalunya mengandungi 50-52% protein dan 3.0% ash.

Makanan yang bagus ada mengandungi DL-Methionine dalam ingredientnya. DL-Methionine ni menghalang pembentukan batu karang.

IAMS, Sc Plan - good sbb ada DL-Methionine dan Brewer yeast, tapi bukan premium sbb ada by-product
Blackwood, RC, takde by-product. Sbb tu dikira sebagai premium.
Brand lain yg tak disebut pepandai ler korg baca ingredient dia eh..
It is not the brand. It is the ingredient. Harap penjelasan ini membantu.

Setelah diteliti..dan tanya sana sini..rasa nak try beli BW..mudahan2 rezeki murah..niat aku satu jer..bg anak2 makanan bagus kualiti utk menjamin kesihatan dan keboroian perut diaorg..bukan nak tunjuk aku mampu beli cat food mahal..xde maknenyer..

Budak2..korg OK tak kalau mama tukar kibbles korg kpd brand ni?? Packing mmg x cantik..tp sedap & bagus... Mau tak?? Vote ler pendapat memasing..

Hmm..Peya x kisah,,janji ada makanan..Peya rasa Peya kene diet sikit la ma..pinafore sekolah Peya dah ketat ni..dah x boleh zip skirtnya.. ~ OK, noted...takpelah..susah2 pakai je skirt mama gi skola..nak??~

Giant mewakili rumah banglo belakang rasa nak vote for BM..tp harap2 mangkuk kibbles stil penuh mcm slalu..boleh ke ma..??? Giant slalu lapa tau esp kalau ujan, tdo pon rasa ngak mengunyah je..~Kalau dah beli BW..mkn mestilah catu sikit.. 2 kali je sehari..ala..bukannya ujan hari2, tgk pipi tuh..dah macam kuih apam tau..lain kali bawak2 la mengucap time makan..baca Bismillah!!~

Mail..ko vote ape? old kibbles kita ke BW?? ~ Mana leh bg tau..undikan rahsia...ko jgn nak merayu undi plak kat sini yer..~

~ Syg mama yg bucuk2 ni vote utk yg mana?~  Errmmm..budak2 asrama dah discuss td..kami nak vote utk Set HAPPY MEAL Fillet-O -Fish..air tukar Milo yea..pastu nak add on Bubur ayam yg large 2 ngan double cheeseburger...ok ma.. ~ Korg nak kene tampau eh??!! ~

Dalam sibuk2 menanyakan pendapat budak2..

Huurmm..mana nie..celah ni xde...

Aiseymen...atas ni pon xde...

 Oiitt..Fei Mau... carik ape??? ~ Carik tabung holiday mama la..dlm tu manyak $$$ kan.. ~ Hahh??!! nak dibuat apa?? dlm tu syilling2  aje... ~ Laa..kata nak beli BLACKWOOD??!!
P/S: v(*_~)V

7 comments:

  1. hah aunty MM pon vote utk BLACKWOOD!! :)

    kite slalu beli BW yg breeder pack 24kg harganya RM 220 tahan la dekat 2 bulan utk kucing kite yg 9 hekor nih ;)

    ReplyDelete
  2. hhmm..auntie MM beli dr seller yg mana? yg kak nurut PF atau roselynna ??

    ReplyDelete
  3. kite pon vote for BW..tapi beselang2 gak dgn peket pink tu....begantung pada thp economoney dlm poket ni...hihiii...=)

    ReplyDelete
  4. salam..my omei pun makan yg plastik pink tuh..tuna & ciken or makerel...ikut budget mamanya yg menciput nih..hehehe..plus sesudu dua ngan royal canin (sekilo rm31)..dia tk mahu mkn jenama 'F' mahupun 'W'..lgpun doc penah cakap produk tuh garam byk xsesuai utk kucen..mmg betui skg makanan kucen harga dah naik. rasa nk menerai BW nie arr..ada ke pack2 kecik dijual eh..kang kalau besau..tak maunya makan dah kerugian..bape rega BW nih?

    ReplyDelete
  5. Keenumi: itula..poket kene tgk gak..insyaallah ada rezeki tu..mintak budak2 doa byk sikit..hahahah

    orchid: setau kita..kwn2 yg beli BW sume beli share2..depa order yg breeder's pack skali 24kg then bagi2..24kg tu tak silap rm220 kalau amik dr kak nurul PF..kalau skilo x lebih rm10..tp repack ler..dlutk m rm9/9.20 utk 1kg tak salah..

    ReplyDelete
  6. hi mama betty..mama bubuye here..mama bubuye pun kasi bubuye + shiro + nomel makan BW..bila dicalculate balik..klo yg adult, lagi murah dr harga cat food yg kaler ungu + kuning tuh..mama bubuye amik bw dr kak nurul..dulu tetaw pun pasal benda2 nie..amik bw pun sbb itu dlm budget...5 kg utk 1 bulan ++..huhuhu..

    ReplyDelete
  7. mama bubuye...itula..kita pon nak try BW nie..nak amik utk july..nak order ngan kak nurul gak.. =))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers