Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 21 June 2011

Ayam rebus vs. Ayam penyet

Ayam
 As salam..

Eh Mail...ko jgn makan byk2..td Rozy nampak mama tgh nak rebus ayam tau.makan besau kita hari ni..hehehe..  ~Owh..ye ke?? Tp lapar sgt ni..baru balik keje..nomm..nomm..nomm~
Hhmm..sedapnye bau...kan..kan...aku dah kata..ma rebus ayam..tp..apsal lambat sgt ma nak serve ni..takkan rebus berjam2..alahai...

Selepas 4 jam...

Tadaaa!! Ayam penyet sedia dihidang!! Berjaya!! Berjaya!! Hehehehhe..

Eerrkk!!! Apakah??!! Ma..oh ma..bukan ma rebus ayam ke..nape jd lain ni?? Apa penyet2 ni..Rozy x order pun... Mana ayam Rozy?? Ma bg harapan palsu!! sob..sob..sob...

~Ada la..sikit2 nak nangis..cubit montot tu kang..~  Hehhehe..ada eh..Maiiillll..jom makan!!  Maceh ma..utk yg lain..korg amikla resepi kat bawah..Rozy x payah sbb Rozy punyer rebus plain je..jemput makan sume... =))

Hmm..karenah anak2 bulus....hhmm..resepi ni dpt dari ex student yg sblm ni buat part time kerja kat restoren ayam penyet..ada berlambak kat KL..xleh sebut le restoran mana satu..nanti kene saman plak, kalau betul..betulla..kalau dia kelentong..korg pon kene kelentong sbb aku share jek..hehhehe..ala..bahan2 x jauh beza dgn yg ada dlm internet...bila buat double check mcm sama jer..ahh..bedal je la..
Ayamnya:

Ayam - rebus dulu kejap 
Bawang putih + halia - di blend / finely chop pun boleh
Ketumbar + jintan putih + jintan manis - di sangar then tumbuk/blend kering
Serbuk kari
Serbuk kunyit (xde pon xpe sbb serbuk kari dah ada kunyit maa)
Serbuk lada putih
Garam
Minyak - utk goreng

Caranya:
  1. Perap ayam yg dah di rebus dgn semua bahan..lg lama lg sedap..bahan perap yg sama boleh guna utk daging/tempe/udang etc..tp rebus dulu ya sama mcm ayam ni..tempe x payah ko nak rebus!! hahaha
  2. Bila dah cukup masa perap..boleh bedakkan dgn tepung beras + tepung gandum @ celup dlm telur then golekkan atas tepung gandum + bread crumb..
  3. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga garing & kekuningan. 
  4. Tepung2 tu masuk ler sikit2 tu yg dpt serdak abuk2 boleh ler tabur atas ayam..
 * kalau malas pakai je serbuk2 jintan ngan ketumbar..tp baunya x lawan la dgn rempah yg dah disangar..harap maklum..


Sambalnya:
 
Cili merah + cili padi - ikut la nak pedas mcm mana
Tomato masak
Bawang merah + bawang putih - hiris/racik halus/chop
Belacan - di bakar/goreng dulu
Sedikit Ikan bilis -suka guna ikan bilis jepun yg halus2 tu..sila goreng dulu
Gula + Garam
Minyak - sikit jer..dlm sesudu ikut la cili byk mana utk buat basah 

Caranya:
  1. Goreng segala bawang merah dan putih + cili, diikuti tomato (tomato masuk lambat sbb cepat lembik), angkat dan sejukkan. 
  2. Blend/tumbuk semua bahan yg digoreng td bersama ikan bilis & belacan..x payah halus sgt..tak kick nanti.. 
  3. Panaskan dlm periuk bahan yg siap diblend td sampai masak..tambah gula dan rasa garamnya..certain org suka pakai gula merah..boleh jer...then boleh hidang le mkn ngan ayam td..

P/S: Tq pada si pemberi resepi..nak balas budi cikgu katanya..apa2 je la..saya ikhlas tau ajar awak..thanks eh.. Secara peribadi..rasa ayam ni so-so aje..bolehla..sedap lg ayam champion..ada masa nanti post resepi..

4 comments:

  1. beshnyer..
    tp kwn kakak aku org indonesia.. ikot recepi betoi ade 1 buah tuh letak dlm sambal.. tu yg sedap lain original rs sm mcm dr indonesia..
    tp recepi ko ni pun kire ok.. leh gak nnt aku terai.. hehehe nenati lau aku tau nsahih kn psl buah tuh.. aku bgtau ko..

    SKS

    ReplyDelete
  2. babe..dpt resepi lg power ko halo aku yekk..buah tu kaler itam kan..payah nak jumpa..

    ReplyDelete
  3. Nak cuba, nak cuba..... nampak simple tp menyelerakan..

    ReplyDelete
  4. sila kak..sila..pandai2 adjust la rempah2 tu..sbb sy xde sukatan secara tepat..hehheh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers