Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 6 September 2011

PETKNODE PETHELL?? Pt.3

As Salam...

 Dah baca note dr FB Petknode ni?? dia mintak maaf...iye..aku tau mmg bagus kalau kita mampu memaafkan kesalahan org..tp..cukup dgn hanya beginikah?? nyawa 300 ekor kucing yg ditaruhkan semata2 utk $$$..bila dah screwed..then easily mintak maaf?? ooohhh..tak semudah itu...kamu harus didenda..mesti dihukum..sbb tindakan kamu terlalu kejam..aku malu nak mengaku kamu nie manusia..dulu ingatkan individu yg ada vet clinic..petshop atau apa2 yg ada hubung kait dgn pet ialah indivivu yg sygkan animal..sangkaan aku meleset..kamu lebih kejam..stray cat lebih sihat dr cat yg diselamatkan dlm premis kamu..PPPFFFTT!!!

 Ini lg aku tak faham..kenapa org yg bantu selamatkan keadaan plak yg nak kene charge..ye..saya tau pecah masuk premis org adalah satu kesalahan..tapi..bukan depa pecah masuk suka2..bukan niat nak curik pon..tp lebih kepada misi menyelamat..itula..hanya kerana yg nak diselamatkan itu cuma kucing..haiwan pd mata2 non-pet lover tp..itukan ttp bernyawa..cuba kalau yg ko nak selamatkan tu manusia..mesti kes kene tangkap sbb pecah masuk ni xde..adil ke?? harapnya tangkap utk soal siasat..dptkan maklumat..jgn dimarah2..dipressure2 sgt rescuer ni..depa bukan org yg patut ko tekan dan tindas..

kesimpulannya..peraturan dunia undang2 buatan manusia mmg x pernah adil..ikut protokol?? hhmmm...Allah maha mendengar dan melihat..lg skali aku ulang..doa yg teraniaya itu makbul..dan jgn lupa doa2 kucing2 sengsara tu..2 kerbau tu pasti akan dpt balasan depa..utk sape2 yg saje nak menyusahkan perjalanan kes nii..tunggu aje..bahagian ko juga pasti ada..sbb ko x berlaku adil pd mereka2 yg sepatutnya ko bantu dan lindung..

Ni lah Msia..dah terantuk baru nak tengadah...kenapa double standard sgt ngan animal..x mintak pon korg besar2kan agungkan animal..cukupla dgn jaga kebajikannya..tp aku tgk..nasib  org susah pon x terbela..masih byk org yg tak takut makan duit anak yatim atau curik dr tabung2 kebajikan lain..so apa la sgt kebajikan haiwan kan...itu sbb aku salute dgn US/UK punye system..korg pernah tgk citer Animal Police kat Astro..kalau animal lover pasti korg ada subscribe channel Nat Geo tu kan..channel 550, 551 etc..kat sana..kekejaman terhdap binatang diambil serius..kene tangkap bergari..denda..boleh masuk penjara..Malaysia?? ehem2...ehem..malas nak komen byk..kang kene tangkap..hhmm... Apapun..better late than never..sila la bukak mata org2 besar meneraju Msia nih..korg kan pijak pandai..korg lebih arif dlm hal gubal menggubal undang2 dan akta2..buatla sesuatu agar hak mereka utk hidup tanpa gangguan manusia zalim turut terpelihara..dan..jgn hangat2 taik ayam..ada kes..bergegar sana sini..campurtangan VIP sana VVIP sini..jgn nak cuba dptkan publisiti murahan yeah.. pastu senyap jer..amik iktibar..soal nyawa x harus dipandang enteng..haiwan atau pun manusia..!!


P/S: Lepas satu satu masalah kekejaman dan kezaliman terhadap binatang..sudah nipis kah perasaan belas kasihan kamu wahai manusia??




2 comments:

  1. mmg tak betul lgsg..terkejut gak baca entry kak diyana yang nie...takkan la pecah masuk sbb nak selamatkan kucing pon kene tgkap..tak adil betul!!!!!

    ReplyDelete
  2. knape isu nk pecah premis lak nk disebok2 kan??... selesaikn kes 2 kerbau lahanat tu!! kekejaman secara terang-terangan! jgnla nk kaburkn mata masyarakat dengan kes pecah premis tu plak! ni lah Malaysia, satu kes xselesai sebok nk bukk kes lain.. sudahnye.. yg slh terlepas, yg xde kne mngena yg kene...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers