Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 20 September 2011

Betty..jom try Lion Cut nak??

As Salam..

Hari ni bosan..Big Boss ada game badminton..hhmm..lg bosan..lepak2 saje ngan anak2 dirumah..

Sikat2 bulu Betty..upper part ok..lower part ok gak..rear part..urrghh..napela ko malas sgt nak bersihkan montot ko ni Betty..hari2 mama kene lap pakai wet wipes..letih!!

Adakah sbb perut Betty muncit sgt so dia x sampai nak bersihkan montot dia?
Atau sbb dia dah tua..agak malas dan pelupa?

Hmmm...musykil..rasa mau hantar Betty gi groom rear fur dia...tiba2 teringat pasal grooming..trim/shave fur ala2 Lion Cut..mcm menarik..

 Betty cyg..mama ada satu benda nak propose..mau tak kalau mama trim bulu2 Betty ala2 Lion Cut..mcm Aslan dlm Narnia..mau tak??
~ Err..Lion Cut..x pernah dengar pon..wujud ke..ke mama pepandai jer... ~

 Haa..ni la Lion Cut..Lion cut is where every part of the cat is shaved down except for the head and mane, the front legs, back feet, and tip of the tail.

In general ramai juga yg x suka dan against Lion cut ni..reason ---> It really leaves the cat open to greater injury that the fur usually protects from and their skin can become sunburned very quickly even if it is an indoor cat. It is a human invented cut for vanity not for health.

 Ni lg gambar..debab kwn kamu ni Betty,, kalau xmo tinggalkan bulu sejemput kat ujung..x payah shave ekor pon x pe..amacam Betty...berkenan tak?

 Yg ni dia shave bulu ekor separuh je..eehh..eehhh..skali pandang mcm mama Rozy plak kan?? Rozy...kamu mau Lion cut??

 Betty...nanti kamu kalau jd buat mesti kamu iras2 gini..ngam??

 Nak stylo lg..bleh je mama perm kan bulu kat tengkok kamu tu jd macam nie..glamer ko jah!! mau??

 Nanti la Betty pikir2kan dulu yea..
~Jgn pikir lama2 sgt..sakit dah mata & hati mama ni tgk gulu kamu yg dah bergumpal kat celah bontot kamu tu.. kalau x mau takpe..kita pergi groom utk shave rear fur kamu je.. ~

 Rozzyyyyyyyy....kamu tgk ni.....kwn kamu ni sebijik muka mcm kamu..sudah buat Lion cut..

 Roozzyyyyyyyyyyy...kamu mcm mana? Mau Lion cut??
~ Eerrr..x nak la ma..Rozy sayang semuaaaaaaaa bulu Rozy...kita buat kat budak nie nak tak ma..budak gomok kenit nie..bising je dari td..geram nak tampau jer... ~
APA PLAK KITA YG KENA BOGEL MCM TU..TAKMO AHHHHH......!!!!

Reasons You Might Consider a Lion Cut

Some people think that shaving a cat is cruel or is harming the cat in some way or that it is a form of abuse. This is NOT cruel to the cat! The lion cut can be done for several reasons
  • Your love the personality of the Persian or other long hair breed of cat but simply don’t want to or don’t have time to take care of all that hair!
  • If you live in hot climates, the lion cut can help keep your kitty cool.
  • If your male cat is not neutered, the lion cut will help keep him clean.
  • If your cat is a female breeder, the lion cut will help keep her clean and help her babies find mommy easier to nurse.
  • Older cats are sometimes poor groomers, and the lion cut will help keep them clean. <--Betty ada masalah nie....
  • It cuts down on hairballs.
  • It cuts down on shedding!
  • And they just look adorable!

P/S: Kalau Betty rajin groom montot dia tu...aku xkan terpikir pon nak wat gini..hhmmm...

Korg rasa mcm mana? mau try atau groom montot /rear fur dia aje?? Bg la idea/cadangan...huhuhuhu


3 comments:

  1. Betty mungkin ok, sbb bulu dia lebat dan panjang. Lagipun dia dok dlm rumah jer, kan...

    ReplyDelete
  2. bagus jugak nak buat lion cut..supaya die punye bulu tumbuh cantik...kite selalu gunting je bulu BABY...tapi tak cantik cam lion cut...pas bulu yang baru tumbuh tu lagi cantik dari bulu yang lama...lagi lembut cam carpet.. :))

    p/s:bokashi dah nak besar cam betty la!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers