Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Thursday, 15 March 2012

POPIAH CAP 'M'

Asslammualaikum...

Petang td...perasan membuak2 nak mkn popiah..kalau beli..errgghhh..belum tentunya kene dgn tekak cerewet aku nih..
popiah kurus la..popiah inti x sedap la..popiah basi la...popiah belen2 jualan semlm..popiah hangus...
Sudah...byk na kebarangkalian dpt popiah x sedap..buat sendiri ah..tapi..xde la popiah hebat mana pon..cuma popiah biasa..POPIAH CAP 'M'...

 'M' tu utk apa...'M' tu utk MALAS!! ahahhahaha..
 
tepek resepi lagi..utk kegunaan dimasa depan..sesuai juga utk anak2 gadis yg baru2 blajar nak buat popiah..giler simple..tutup2 mata jer..siap dah..hehehehhe..

POPIAH CAP 'M'

kulit popiah
telur yg direbus kemudian dihancurkan/lecek
sedikit campuran tepung gandum ngan air - utk gam kulit popiah

Inti
Carrot - disagat dan diperah buang airnya
Sengkuang - sama mcm carrot gak
Udang basah - ikut suka, nak seketul2 atau nak cincang2 sikit
Tauhu -di goreng dan dipotong2 dadu/kecil
Bawang merah 
Bawang putih
Sos tiram
Serbuk lada putih
Garam
Minyak -utk menumis

Tumiskan bawang merah ngan bawang putih
Masukkan udang sampai masak
Masukkan sos tiram
Masukkan carrot ngan sengkuang, masak sampai layu
Masukkan tauhu goreng yg dipotong
Masukkan serbuk lada putih, rasa garam.
Bila dah OK, tutup api..tunggu sampai inti sejuk baru start gulung..

Bila nak gulung tu, sudukan inti dan telur rebus..then baru gulung..
Goreng dalam minyak sederhana panas..kalau minyak panas, nanti kulit popiah x cantik, naik gelembung2 cam jerawat..x cun..
Pastu makan ler ngan sos..tapi aku suka sos manis..so apa aku buat..larutkan gula dalam air panas..then dimasukkan dalam sos cili botol yg biasa tu..kacau sampai rata..tada..nah..amik ko..sos cili manis cap 'M'..

 Popiah yg dah siap gulung..ala..sesambil tgk2 drama korea..kehkekeh...gulung punya gulung..dapat 40 bijik..ha kau..bleh naik buntang...so goreng sepinggan..yg lain frozen utk goreng esok2 plak.. 
Ada belen dalam 10 keping kulit..next time buat mini murtabak plak...jgn membazir..

 Popiah cap 'M'..pantas, mudah dan lazat..dan bersih juga pastinya...so far x pernah mengecewakan tekak cerewet aku nih..

Ini bukan kes kekenyangan popiah..tp mcm ini la rupanya aku lepas dapat lepas gian makan popiah yg dah sekian lama terpendam...yela..last makan popiah masa bulan puasa tahun lepas..itu pon byk komplen..sbb popiah ntah hape2..


P/S: Ikut la citarasa..ada org suka guna udang kering..ada suka guna ayam..tambah sayur campur..takpun tambah taugeh atau kacang panjang..ala..pepandai la..adjust sendiri ikut tekak masing2..kan..



3 comments:

  1. kira rajinla tu yana.. kita lagila cincai kalau buat popia..

    ReplyDelete
  2. nampak menyelerakn laa popiah cap M ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers