Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Saturday, 10 March 2012

Ayam Masak Kicap Campak2 Serabai paling simple in the world...

Assalammualaikum....

Smlm..ada la sikit mood nak masuk dapur..kesian betul tgk ayam setengah ekor tersadai xde sape pedulik..ahakss..
Hhmmm..masak kicap sudah ler..buh le rempah sikit..supaya rasa lebih hummpp!!..x ler macam masak kicap kat kedai tu..cair jek, pastu rasa kicap bodo2 jer..x lalu nyah!!





Tgk ni..berasap2 atas dapur lagik..xde keje amik pic tgh masak kan..haishh..
Tepek resepi la..utk simpanan diri sendiri di masa hadapan..kalau lupa leh refer sini..hukhuk..


AYAM MASAK KICAP CAMPAK2 SERABAI

ayam - lumur garam kunyit dan goreng 
cili kering yg diblend - slalunya me dah blend siap2 dgn bawang besar n bawang putih
serai
serbuk ketumbar
serbuk jintan putih
serbuk jintan manis
serbuk lada hitam - yg kasar2 tu lg best
cili sos
tomato sos - bleh je ganti dgn air asam tp nanti kuah cair, x cun
kicap masin
gula
garam - depends pada masin, kalau kicap dah masin x payah la guna
bawang besar dipotong bulat
cili hijau - pntg supaya wangi
sedikit air jika perlu
 
 Hhmm..senang aje..sesambil tgk tv pon bleh buat....sungguh!!
guna semula minyak bekas goreng ayam, kalau byk melimpah, buang sikit, guna secukupnya aje
masukkan cili giling (dah blend skali dgn bawang dan bawang putih), sampai masak..kang sakit perut kalau mentah
masukkan kesemua bahan yg dah di listkan td except kicap, garam,bawang potong bulat dan cili hijau, biarkan sampai mendidih/masak
then masukkan kicap, gaul kejap, then rasa garam dan gula, me slalu guna kicap masin so kadang2 x perlu dah nak tambah garam..
then masukkan ayam yg dah digoreng, cili hijau dan bawang potong bulat2
bila dah mendidih, dah masakla

Hhmm..jgn ler tanya brape byk sukatan2 semua tu..aku sejak azali masak mmg main agak2..xde pakai sukatan2 weh...free style gamaknya..hahahahha!!!

Jgn lupa masak nasik seperiuk penuh..kehkehkeh..
 Big Boss kalau mkn  ni mmg x pandang kiri kanan, bertambah nasik siap repeat mkn lagik..mmg kene sungguh dgn tekak dia..

Masak kicap lagi hari ni...argghhh..x leh blah betul..
Big Boss mmg gini, kalau dah suka, bleh dia nak 2-3 hari in a row lauk yg sama..ehh..x lalu la aku...


Jadi td aku pon membawa diri yg duka lara menggoreng popcorn chicken brand Carrefour..
Hhmm..ada org pandang sebelah mata kan barang2 yg in house brand ni mcm carrefour, Giant, Tesco...aku dah try byk brand popcorn chicken termasuk brand Ayamas yg pemes tu..tp brand ni gak yg pekenan di tekak..
Sbbnya brand ni x brape nak menipu, mmg byk isi2, bukan mcm certain brand yg penuh tepung dan kulit jer..even brand Uncle Jack yg nugget dia sedap giler sebijik rasa mcm nugget McD pun fail bab popcorn chicken, byk kulit nyah..mmg fail!!



All time peberet..kangkung goreng biasa tumbuk ikan bilis jer...nak lagi senang, perencah/pati/cube ikan bilis kan ada..x payah nak susah2 kan diri...ahakss..
Tu kangkung mentah..tgh cuci bersih..sebesen ni aku sorg je mkn, dah goreng kan layu..dpt ler sepinggan..hhmm..jadik la..rezeki utk hari ini..
Terima kasih ya Allah atas nikmat mknn yg Kau beri pada kami hari ni...

P/S: Dlm gembira bercerita, aku dalam kesedihan juga, si Juliet, kucing kawan, si Ecah disahkan positif FeLV..maknanya kucing dia ada leukemia..ya Allah..sedih sangat, skrg tgh on drip sbb dia dah x lalu nak mkn, RBC dah haemolysis, so dpt jaundice, mmg pas ni targetnya liver..kalau x dikawal/ubat bleh membawa ke liver failure..memikirkannya aje sudah sedih..byk betul sicomel2 kami yg 'pergi' tahun nie..moga2 sihat cepat ye Juliet..doa kami sekeluarga utk Juliet..sobb..sob..sob..

1 comment:

  1. sedapnye ayam masak kicap ni... cukup segala rencahnye... =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers