Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Sunday, 16 June 2013

Book Review: Cinta Bersaiz XXL

As Salam...
Smlm...baru abis baca buku ni...xde la tebal sgt...so lambat2 baca dlm 2-3 mesti settle..kalau yg hardcore..silap2 sehari dah habis...

Buku ni mengisahkan Adeeba Addin, seorang guru sandaran yang bersaiz XXL..tak sangka2 dipinang dek guru besarnya sendiri utk anak bujangnya yg hensem trang tang tang...si Hadiff... Buku ni gaya penulisannya santai...ada lawak2..walaupun ada kala aku rasa mcm benda yg sama diulang byk2 kali..ada masanya mcm boring pulak...tp aku pahamla..sbb buku ni mengisahkan seorang wanita XXL dicintai dek lelaki 'normal' yg kebetulannya dikejar2 dek sepupu sendiri...haa...mestilah dia rasa insecure kan..org dok pandang rendah dia sbb saiznya tu..lekeh2  sindir sbb x sepadan katanya...so bykla dialog2 si Hadiff pujuk si Deeba nih diulang2...



Kisah buku ni agak dekat dgn hati aku tau...sbb aku kan XXL jugak..pastu si Deeba ni pulak guru sandaran biasa sambung belajar DPLI...kebetulannya aku amik KPLI...cuma beza hero dlm citer ni hensem berkerjaya dan hebat bunyinya  tp Big Boss biasa2 jek..sedap kat mata aku,,,kang puji lebih korg kata aku syok sendiri puji hudband boroi aku tu kang...kehehehhehe..

Si Deeba ni sambung belajar..rupa-rupanya si Hadiff ni pulak lecturer kat situ...kerana tidak mahu dikatakan dapat masuk kerana gunakan pengaruh suami..Deeba berkeras untuk merahsiakan status suami isteri...ada la insiden2 cemburu dan salah faham...

Selesai salah faham dikolej...arr...timbul isu anak pulak..dah 2 thn kawin x hamil2...hhmmm...mulut org mana leh tutup kan...ada salah paham lagi..tp setelah selesai semua..setelah 2x keguguran yg menyebabkan Deeba rela dimadu dek Hadiff...tp tu cuma ujian...balik dari Nami Island di Korea..Deeba hamil..kembar lagi...tertutup la mulut2 puaka itu semua...kehehehheh...part ni je x sama aku ngan Deeba..sbb aku sampai la ni xde rezeki...apa nak buat...sejujurnya udah naik lali dituju soalan2 pana spasal anak..lagi2 aku ni gemuk kan..tp...arrgghh...buat bodo jek..aku dah mula belajar redha :)

Kesimpulannya..novel ni happy ending...ok ler..tp in real life...tak seindah seperti yg dicoretkan...boleh dikira bilangan lelaki yg sanggup menerima dan mencintai wanita bersaiz besar dengan ikhlas. Rata2 lebih mengejar rupa, kalau iye pon dia sanggup menerima wanita XXL ni..selalunya kita tgk mesti wanita tu lebih financially stabil, lebih bekerjaya dari si lelaki ni...hhmm...senang citer pandang harta...cuma nak tumpang hidup senang..yg lagi parah..kaut duit bini tp simpan gf lain yg lebih slim yg lebih cantik diluar...ini sudah jd perkara biasa...bertuahla kalau ada yg mempunyai ending mcm si Deeba nih...kan...

Sebelum mula buku yg lain..meh layan doyan dulu..ini doyan Kedah mari..Bella balik kampung..ditapaukan kamu doyan setupperware sorg..yela..giler ke nak bawak balik KL durian sebakul..naik bas woo....bwahahahha...TQ Bella..sedap sgt...

P/S: Arr...next!! English novel atau malay novel..hhm....Buku I Love You Stupid masih x dijumpai, pelik..mana lah hilangnya buku nie..nak kata cicir mcm tak caya, sbb buku tu tebal segabak kot...1000++ pages...bukan mende kecik2 boleh tercicir..kan..sedihla...buku tu kawan belikan..takpelah..kalau x jumpa aku beli la another copy...


1 comment:

  1. 1) hello, bigboss tuh memang luar biasa lah! he h ehe.

    2) ye bigboss mencintai kau sepuuuunuhhh jiwa raga. kalau tak, tak der la dia membela kau sehingga membesar bagi johan kanak2 dumex kan kan kan? lekas sayang sayang dia di hadapan orang ramai. nanti katanya ko jeles kat kapel lain plak.

    3. ermm anak... aku doa kan kau beranak enam teros. tapi jangan lupa kasik kat aku sorang.

    koh koh koh.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers