Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 4 July 2012

Kes PetKnode..Mereka terlepas..dunia oh dunia...

As Salam...

28hb lepas..kami pi Mahkamah Majistret PJ lagi..utk dengar keputusan kes..seperti yg disangkakan la...dek kerana akta zaman agogo 1953 tu..depa terlepas mudah..cuma denda rm200x30 pertuduhan, so total RM 6000 jek..sbb ada 2 org, dptla denda seorg RM3000...kalau x bayar denda kene jail SEHARI (jerr!!)..tp mestilah depa bayar denda kan..alahai..stakat nilai tu..swipe kredit card pon lepas weii...

Adoyaiii....panas betul tinge..tapi apa nak buat..mahkamah juga terikat dengan akta thn agogo tu..pendek citer..zaman skrg ni kalau betul2 nak hukum mereka yg membuat kezaliman pada binatang...akta agogo tu kene pinda dan amount denda perlulah bersesuaian dgn nilai duit zaman skrg, jgn lupa utk ditambahkan lagi masa hukuman penjara..RM3000 apa ada skrg..mmg la byk kalau utk sesajer ko buang duit..tp kalau utk kes2 mcm ni mmg x sesuai.....lagi2 ko dah kebas duit org beribu2.. tambah lagi penderitaan kucing2 yg jadik mangsa/mati... hanya sbb kucing x leh jadi witness berckp dlm court, takkan kita nak menidakkan apa yg dah berlaku..ko dah menyusahkan owner2..org yg terlibat secara x langsung  terpaksa masuk campur atas kerana nak bantu rescue kucing2 tu...

Sebelum mahkamah jatuhkan hukuman, hakim akan baca summary hujah2 incik loyer (loye tekak aku weh!) kedua2 pihak..hhmm...lagi la parah tinge aku..loyer pigknode tu menyatakan byk fakta2 yg tidak tepat dan sepatutnya boleh dipatahkan dengan mudah oleh pihak DVS ni if they really study the case..
contohnya dia kata byk yg hantar ialah return customer, sebenarnya bukan..byk yg 1st timer..dia kata kes ni berlaku tanpa disengajakan, kita kene consider pigknode ni baik hati sudi terima kucing for boarding walaupun dah last minute nak raya bila tempat lain lama dah tutup penerimaan..err..tp aku sangsi..ko terima byk2 tu kenapa..kalau ko tau kakitangan/kemampuan x cukup...tolak tepi kisah baik hati...ini kes tamak..bukan timbang rasa (timbang kati pon x layak)...tp..hhmm...mmg hampeh la...aku rasa debate budak sekolah/universiti lagi hebat kot..ye..mmg aku bukan lulusan undang2..tapi aku bukannye dungu sgt utk tidak memahami apa yg berlaku...

Daripada riak wajah family dan pigknode  2 ekor tu..mmg la muka dia cool jek..family la muka poyo lebih2..mmg betul org buat silap..tp yg jadi marahnya org..depa ni buat dek..x reti nak mintak maaf..boleh plak ada family dia yg kata "yg dah jadi tu..sudah la"..mcm kita saje nak membesar2kan cerita, hakikatnya cerita ini mmg besar sbb libatkan nyawa dan juga duit..depa ni x pulangkan duit2 owner yg depa amik masa hantar boarding kucing..buat senyap dia jek..kucing sakit bayar sendiri..kucing mati sape nak tanggung?? buang masa owner ke sana sini uruskan kes dan kucing termasuk emosi yg terganggu sape nak tanggung?? kurang ajar kan??!! aku x nafikan family akan defend family member yg dilanda masalah tp dlm hal ni aku tgk family mcm defend x bertempat..terang lagi bersuluh depa buat kesilapan, kenapa x dinasihatkan utk meminta maaf dan cuba la merendah diri sikit..ini tak..pandang kita mcm kita yg buat salah...teruknya!!

Kisah ini x sepatutnya berakhir dgn happy ending utk depa 2 ekor ni..owner perlu bekerjasama..pergi ke depan utk panjangkan kes ni..claim balik duit yg diambil..tuntut hak kamu semula, sbb kamu mmg berhak..

Sudahla..layan gambar je la..ini only a few pics dari yg beratus..


Kami sampai seawal 7 pg..bleh tolong guard bukak opis gamaknya..selalunya bila depan mknn aku happy, tapi nak tau ngape muka aku monyok rupa itu?? 

Sbb nampak ni...hhmm..benci tau!!

Ni ramai2 yg tunggu diluar bersama reporter..time ni aku dah kat dlm court..masa nak masuk tu bertolak2 dgn family..kaum kerabat dia jek dah penuh..ko ingat ni apa..nak tgk org joget lambak bawak masuk family ramai2..owner yg lebih berhak pon ada yg duduk luar..

Masa depa kluar..hhmm...repoter mmg serbu mcm piranha..

Tandatangan tanda protes ni kami kumpul masa Petworld Event kat Mid Valley hari tu..kalau mahkamah x bleh nak jatuhkan hukuman berat sbb terikat dgn akta..takpe la...kami masih nak war2kan pada dunia..ini sebenarnya berlaku termasuk2 gambar masa hari kejadian..

Part ni yg best..depa tak mau turun lif, yela kan..nak tunggu lif lagi so depa nak guna tangga..tp aku x tau ngape..pintu x leh bukak..xde org kunci pon..sbb dah stuck kat situ..lagi byak la gambar di snap dek reporter..hamberk ko..pintu pon x suka dgn korang..keji tau!!

Scratch group photo..

Ni salah satu rescuer..sejal dari awal case, yg press conference mmg muka dia..masa ni dia mmg betul2 nangis..ni reporter amik gambar n interview..yela..kot2 ada yg kata "Eh..ada gambar dia ketawa2, senyum2 la, ni nangis plak, betul ke hipokrit ni?" 
Jadi ingin aku jelaskan disini..masa tu dia mmg nangis betul..keluar hingus bagai, tapi sbg kawan takkan aku nak biar jer..mestila kami dok sabarkan dia..sbb tu ada gamabr lain yg dia senyum..pelik la certain org..itu pon nak kene bagi tau..suka serkap jarang & buruk sangka..double keji okeh!!

Followers dari Pahang dan Johor..TQ for supporting :)

Akhir sekali..pi mkn la..pagi tu masa breakfast mana selera sgt..so lunch terus la..kita pekena banana leaf..

P/S: Kredit utk oppa bangboyot & Big Boss for the pics..

1 comment:

  1. Pintu tak bole bukak gara gara abg Bruno Maresss punye hal...hehehehe...

    takper, skang dia lepas..akhirat nanti ko jawab la syaiton!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers