Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 26 June 2012

Sudah 1 minggu..mama rindu Uyung..

As Salam..
Sudah seminggu Uyung tinggalkan kami sekeluarga..tp perasaan rindu masih terasa..Apa saja yang tinggal dirumah..esp barang2 Uyung..littertray fav dia, crystal litter dia..cage dia..tilam kecik dia...collar dia..semuanya mengingatkan aku pada dia..rindunya mama dengan Uyung..sob..sob..

 Anak manis yg jadi pengubat rindu pada Betty/kak mok yg pergi pada bulan Januari lalu, sedikit aku x sangka Uyung akan ikut jejak kak mok..dugaan bertimpa2..baru setengah tahun, 2 furkids aku pergi..ya tuhan..sob..sob..

 Mmg mama tak sangka yg Uyung ada FIV..mama ingat Uyung batuk sbb ada hairball..beriya2 beli mcm2 kibble utk Uyung sbb Uyung x selera makan..mama beli Laxatone..harap2 Uyung kembali sihat..sangkaan mama meleset..Uyung ada sakit lain..yg lebih berat..yg x pernah mama pikirkan selama nie..kesiannya kamu Uyung...maafkan mama kalau mama kurang peka..sejujurnya mama dah buat terbaik..semampu2 mama ngan Big Boss utk Uyung..sob..sob..

 Bila buat blood test..ini keputusannya..+ve FIV..gelap sekejap duniaku rasanya..rasa malu dah xde..depan2 vet aku dah meleleh air mata..mana taknya..tgk Uyung mcm gitu..azab betul walaupun cuma nak masuk drip n glukos...kulit Uyung sgt sensitif, senang melecet n senang lebam...dari tangan kiri, pindah ke kanan, x dpt2, pindah kiri balik..dlm sakit2 masih kamu melawan bila nak pasang drip..Uyung..Uyung..

 Masa di vet..mula2 Big Boss kedepan, bantu pegang Uyung masa vet tgh nak buat2 benda tu semua..sudahnya... dia pon x tahan sebak..dia kluar kejap..udahnya tinggal aku kat situ..Alhamdulillah...akhirnya dpt gak pasang drip..Uyung pon nampaknya macm beri sedikit perubahan positif...sudah stabil..aku happy..dlm kepala dah set segala perancangan nak jaga Uyung, FIV or not, dia masih my furkids...
Balik tu, satu rumah, segala cage dan barang2 kucing aku clorox kan, nak elak dari jangkit pada anak2 yg lain..vet kata kene warded 3 hari..then bleh continue meds at home, tukar mknn biasa ke kitten la hape...mmg dah discuss ngan vet apa nak buat utk Uyung sihat..masa tu..dlm fikiran semua yg positif aje..aku dah sediakan mental n fizikal nak jaga Uyung dirumah..maklumla..bakal jadik nurse..nak jaga pesakit comel..

Dlm pukul 8.30..vet called, dia tgh buat CPR kat Uyung..terkejut beruk aku..batuk2 n semput Uyung dtg balik..worse dari masa hantar ke vet..aku dah x kira, nak sarung je apa2 tudung n sluar  yg dpt aku capai..mau segera ke vet..tp vet kata nanti dulu..dia tgh usaha, dia mintak aku tunggu..nanti dia call balik..masa tu...aku rasa masa lambaaaaattttt sangat bergerak..pi dapur..pi toilet mesti bawak hp, incase vet telefon..

After about 1 hr, akhirnya aku dpt sms..Uyung dah xde..UYUNG XDE...vet dah cuba semuanya, dia x respon pada CPR..x respond pada meds juga..ya Allah..baru ptg td aku tinggalkan dia dlm keadaan yg stabil, sengih2 dlm cage dgn drip dia..Uyung saje je kan..Uyung mesti xnak mama n Big Boss sedih..mama tau Uyung sebenarnya tgh tahan sakit..bila mama balik baru Uyung tunjukkan Uyung sakit...
Last ckp2 ngan Uyung lepas dia masuk drip, aku lupa nak amik gambar dia..sbb fokus nak sayang2 dia je..yela..kan nak kene warded 3 hari..x sangka..itu la kali terakhir mama pegang & sayang2 Uyung..beratnya dugaan ni ya Allah..sob..sob..

 Yang ni pic Uyung ketika masih dalam jagaan mummy Mawar..Uyung yg comel...singkat betul usia perkenalan kita...walaupun gitu..mama happy..sbb Uyung pergi dalam keadaan Uyung ada family...dpt kasih sayang dan penjagaan rapi...sob...sob....

Masa 1st time jumpa Uyung..jumpa kat vet..sihat kan..gebus sgt..walaupun bulu agak serabut teruk...sbb tu la aku shave kan dia Lion Cut...gambar2 comel ni aje la buat lepas rindu kat Uyung..

Vet simpankan Uyung 2 hari sblm aku pi claim n tanam di area umah Rina & Fad..vet dah siap bungkuskan Uyung..tinggal nak tanam aje...mula2 rasa mcm nak tgk Uyung for the last time..tp pastu x jadi..aku cuma nak ingat Uyung dlm keadaan dia sihat, comel dan manja...

x sangka...masa tu cik Matt & Bangboyot turun sama ke umah Rina..TQ ya cik matt sbb tolong cangkul tanah utk Uyung..sampai patah2 sangkul si Fad dibuatnya..so sambung korek guna mata cangkul di tangan..beriya2 Big Boss korek nak luaskan lubang tu..Big Boss diam aje..dia tak nangis..tp aku tau..hati dia hiba..dia langsung x nangis depan aku even masa dpt berita Uyung dah xde..tp aku tau dia nangis kat office esoknya masak pi keje..dia kene kuat utk aku..aku tau..dia xnak aku nangis giler2 sampai hampir nak semput masa kak mok xde dulu...
Masa nak tanam tu..aku x amik apa2 gambar pon..sbb sedih sgt..pedulik la sape ada masa tu..mmg air mata dah x tertahan...

Uyung...
Lepas ni..dah xde sape mama nak sikat hari2..
Dah xde sape mama nak lap mata n tear stain hari2..
Dah xde sape mama nak marah sbb kencing atas lantai..
Dah xde sape mama nak gomol masa tgk tv..
Dah xde sape mama nak belikan litter jenis crystal yg Uyung suka..
Dah xde sape mama nak belikan RC Persian peberet Uyung..
Dah xde sape nak tolong habiskan wetfud bila semua dah kenyang..
Dah xde sape nak guling2 ngan NyuNyu..
Dah xde sape nak baring mcm karpet oren depan sliding bila mama balik keje..
Dah xde sape nak lepak kat kaki mama bila mama baring2 main lappy..
Dah xde sape..xde sape...sob...sob...

P/S: RIP Uyung..nanti carik kak mok di sana ya..kirimkan salam sayang mama utk kak mok n kawan2 kamu yg lain..mama n Big Boss sayang Uyung..sayang sgt2..Insyaallah nanti kita jumpa lagi ya..

11 comments:

  1. aku baca aku yang sedih.. huhuhu.. camna owie mati dulu..camnie la.. last jumpa dia pun masa dia pengsan.. nak masuk kateter.. tu la last aku jumpa..frust..

    ReplyDelete
  2. Simpati aku dgn ko D, meleleh airmata aku baca kat opis nih huhuhuhu Dugaan demi dugaan diberikan, tanda kita masih di dalam golongan yang diingatiNya... Banyak2 bersapar yer sis...

    ReplyDelete
  3. Semoga akak tabah hadapi semua ini.. Sedih saya baca... Semoga Uyung bahagia disana

    ReplyDelete
  4. semoga kamu berehat dengan aman di sana Uyung..

    ReplyDelete
  5. RIP Booyoung.. sedih sgt.. keluar air mata aku bila baca.. teringat cerita betty dulu.. sama jugak perasaan aku time dgn sekarang ni.. sabar ya diyana.. semoga Booyoung baik2 aja dibawah lindungan Allah SWT.. Amin...

    Mya

    ReplyDelete
  6. ya Allah sedihnya :(

    moga mamaBetty tabahkan hati sy tumpang simpati

    tenanglah kamu di sana sayang, di sisi Pencipta Yang Maha Agung

    ReplyDelete
  7. terima kasih ye kawan2..hati yg hiba ni perlu masa utk kembali normal...aku dah ok..cuma kadang2 bila teringat jadilah balik insiden nangis tu..

    ReplyDelete
  8. Harap sabar ye...saya menangis baca tulisan mb...kerna saya faham perasaan mb...(hanya pencinta haiwan yg memahami perasaan ini)...saya juga masih bersedih kerana kehilangan 4 ekor anak bulus...juga teringat2 kalau bersendirian...moga mb tabah ye...ikhlas dari saya Hayati (silent reader)

    ReplyDelete
  9. Damailah disana, sayang ku. Disisi PencipNya... mama, mummy, aunty, daddy and uncle akan sentiasa merinduimu...

    ReplyDelete
  10. Sedih :-

    Hilang dari rumah pun sudah satu bencana untuk saya, apa lagi kalau kehilangan sebegini. Tak dapat saya bayangkan kesedihan hati tu macam mana. Semoga awak sabar menerima ujian ni. Saya tumpang bersedih dan mendoakan Uyung baik-baiks aja di SANA. Insya Allah, dia pasti mendoakan yang baik-baik juga untuk awak sekeluarga yang ikhlas menjaga dan menyayangi dia.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers