Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 14 October 2014

Budak2 kurap!

As salam..

Lama benar x hapdet apa2 kat blog..huru hara la sikit hidup la ni..ni dah surut  kejap...pas ni kang tenggelam timbul la lagi..apa nak buat..hidup kadang2 ada dia atas, ada kala duduk kat bawah..nasib baik x tertonggeng!

Baru2 nie, selalu perasan yg anak2 ni dok garuk2 sokmo..tengok mcm nak ada gatal2..aku cuci la sket2 telinga mana yg dpt..almaklum..nak cuci telinga macm nak kene potong tielinga, menggelupur x abis2..pelik aku tgk org yg kata kucing dia bleh naik stim bila dikorek telinga nya..untung la korg!! Lepas cuci tinge tu..spray la apa2 patut..ada yg kene mandi Malaseb..kami siap cloroxkan bilik semua..tp mcm x berapa jadi..gatalnya baik..pastu jadik balik..Asalnya budak2 ni nak di vaccine..dah delay dah berbulan sbb aku lupa bahana idup x berapa terurus ni kannn..udahnya lepas diskas2 dengan vet..better kene amik jab kurap dulu nanti 3 minggu lagi baru vaccine..pantas dia merebak, so baik rawat ini dulu..ada yg kene sikit2,,ada yg dah naik kat tinge..sian budak2 ni...at some point..ada sikit rasa mcm mama yg gagal..anak naik kurap pon lembab nak bertindak.. *nanges*

Setelah di kira2..eh..berapa trip kita nak ke vet ni..dah la carrier ada beberapa bijik jer..budak2nya ada 15 ekor..itu pon belum ku kira sekali anak2 angkat ie my community cat....udahnya..call vet datang umah..mujur ada vet yg flexible dan mmg boleh buat house visit kalau ada free..syukur..Big Boss yg buatkan appointment..biasalah...aku belakang tabir...hakhakhak..

Hari yang dijanjikan...aku pon sibukla angkut meja lipat tu bawak naik atas..nak mudahkan keje vet..anak2 pon excited..almaklum depa x pernah dpt meja dalam bilik..padahal....hhmm.... Bila nak start sesi..mcm biasa..anak yg paling friendly..si mama Ogy, Bokashi ngan Atoto yg serah diri ke depan..bagus..anak2 mama ada yg berani..si Mitchi tu tukang sebuk je..siap godek2 beg doktor..bikin malu betul...yg penakut2..harusla dah berdesup ilang...bermulalah keje aku n big boss kutip2 budak ni naik atas meja utk ditimbang sblm inject..penat wehh..dah mcm eksesais!! Mujur takde yg panjat naik para no 3 yg paling tinggi..big boss dah standby tangga lipat..hazab kannn...

Ni sesi si Nikitek..Allah...penakut kan dia nih...aku pon takut..sbb dia dah mcm x puas hati je kene pegang..dok berderam2 gitu..masukkan kepala bawah tudung la hape....udahnya aku pass kat bapaknya..Nikitek mmg anak big boss..ringan je budak ni..bulu je heboh lebey..

Ni si kakak..dia penakut juga..bukan penakut apa..dia x boleh terkejut..so kene pelan2 and sayang2..lemah lembut...kakak dlm 5kg lebih...kakak x perlu vaccine dah sbb dah senior..just continue maintain health dia jer..mmg perasan jugak kakak dah gemok sikit..im sooo happy...go kakak go!!

Ini antara anak2 baik yg x banyak karenah...terima kasih ya anak2..sbb x buat mama lari lintang pukang mcm org gila main marathon nak kejar korg...

Vet dan assistantnya..dr meja turun ke lantai...

Tak cukup ke lantai..pindah bilik pulak...bahana mengejar anak2 bulus yg escapist nih..

"I dont belive it...How dare you mama..how dare you bagi org cucuk2 montot Ebee ngan termometer pastu ngan jarum..Ebee tak suka tau!"
Budak nie..siap terajang penimbang doktor tau...haihhh...*_*

P/S: Alhamdulillah selesai semuanya...terima kasih pada Dr Imah dr Serve U Vet Care Shah Alam kerana sudi dtg..maapkan la anak2 ai yg banyak pe'el dan panjang akal ni ya...kehehhehe..


2 comments:

  1. I WISH boleh panggil vet dtg rumah jugak..10 ekor nak bawah pegi Vet,..sangatlah susah...plus carrier ade 2 sahaja..n nak vaksin semua sekali..haihhh..

    ReplyDelete
  2. Masalah yg sama la ni..carrier x cukup :p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers