Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 21 November 2014

Macam2..

As Salam..

Bz benar a few months ni..semua org tiba2 rasanya nak kawin, tunang, kenduri, akikah dan sebagainya..haihh..

2 adik ipar akan kawin thn depan..talking bout kawin2 nih..x boleh lari dari adat...hal adat satu hal la..tp sebok juga nak jaga mulut org..takut org sibuk bertanya dan mengata kalau perkara atau majlis yg nak dijalankan 'lain dari yg lain'. Nyatanya x semua org boleh terima yg less is more..ttp jugak pilih yg complicated dan yg sarat barat tu..

Some ppl pilih utk majlis yg simple..ada la sebab mereka sendiri...walaupun they insist it's all about this adat thingy..kene ada jugak2 biarla ribut ke taufan...aku x berapa agree la..contohnya..salahke kalau tunang xde hantaran?? maybe the reserve utk hantaran hebat2 masa nikah, kita manalah tau kan financial plan dia mcm mana...dpt pulak kalau tempoh tunang tu singkat...x semua org nak tunang lama...ada yg tunang 3 bulan...ada yg sebulan...betul tak..bawak yg perlu2 je cukup ke..dlm kes ni cincin tanda la..yg pntg apa yang dijanji dengan pihak yg satu lagi...sebok dgn perkara remeh temeh tp air muka org sana kene jaga jugak..kalau depa x prepare sbb asalnya janji lain tp dtg ko bawak lain...

Contohnya..janji bawak 5 dulang..tp tiba2 ko bawak 9 dulang..mana pihak sebelah sana nak cekau barang..mmgla ada yg kata..ni semua unplan..pakcik makcik nenekcik depa bagi...pastu kata xpe..xpe..x payah balas pon takpe..ahaaa..ko kata takpe..mulut2 cilabi lain mesti kata..eh..bawak 9 dulang balas 5 jer...habis semua adat resam rukun tetangga nikah kawin keluar..padahal..again..itu cuma adat jer...air muka sana dah tercalar, dah x berapa best depa rasa walaupon ko beriya2 ckp x apa..

ouuhh...x boleh kene jugak ada..biar mati anak jgn mati adat..disokong pulak dengan statement apa kata org nanti..there u go..sibuk nak jaga apa org lain kata...ok..go to hell with that..village ppl sgt!

Haaa..selain adik beradik nak kawin..ada juga kawan2 dan student nak kawin...Seronok bila tgk org buat preparation kawin, opkosla...sekali seumur hidup...its normal kalau kita tgk org buat tu...buat nih...tp kalau setiap benda ko nak bg tau org ...ehh...annoying nih..

Iye..ye..kami fully aware yg ko nak kawin..go ahead..xde yg menghalang..tp simpan sendiri info tuh sudahla...bosan nih semua nak bgtau..kami xnak tau la...

P/S: Ku doakan majlis berjalan lancar...i wanna see berapa grand dan smoothnya majlis tu sbb dah tgk mcm hazab sgt ko buat preparation nih kan...yg pntg aku nak pesan..sila jgn buat kening sin chan lagi masa mekap mcm dulu..it was HIDEOUS!! bye!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers