Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 19 September 2014

Tart shell oh tart shell..

As Salam...

Mende ni di tulis khas utk Tasha yg tgh berjinak2 dlm arena baking2 nih...

Tart Shell (anngaran 80-90 biji shell ikut ketebalan)

1 bijik (250g) butter- ada suka guna marjerin
125g gula icing - ayak (ada guna gula halus tp prefer icing la)
2 biji telur 
Lebih kurang 500g tepung gandum - ayak
1 sudu kecil esen vanilla

How?

1. Pukul butter dgn icing sugar ..pakai spatula ke senduk ke, sbb kejap je, asal sebati
2. Then tambahkan telur dan esen vanila..pukul lagi sampai sebati
3. Masukkan tepung  sikit2 sampai jadi doh yang boleh diuli, kalau lembik tambah lagi tepung sampai dpt kelembutan yang kita nak dan sampai dah x lekat pada jari
4.Simpan doh dalam plastik dan letakkan dlm peti ais semalaman utk hasil doh yg cantik.
5. Selepas doh dah rest..bulat2kan doh..sebsar ibu jari ke gitu dan tekan2 dlm acuan shell..jgn tebal sgt, jgn nipis sgt..cucuk2 bahagian bawah dgn garfu utk pengudaraan masa bakar shell..jgn lupa trim kemas2 bahagian atas lebihan doh
6. Bakar dlm suhu 170-180C samapai masak..dlm 20-25 minit...suhu dan baking time ikut oven masing2..
7. Pasti sejuk then baru simpan dlm bekas kedap udara..buat byk2 boleh simpan utk next2 project..sbb cheese tart ka..fruit tart ka..guna shell yg sama...

Tambahan

  • Doh x abis guna boleh simpan dlm peti ais semula, dlm plastik seperti mula2..
  • Acuan shell x payah nak gris dgn butter..dia x melekat
  • Kalau nak senang, bakar dulu acuan shell tu kosong sebelum guna utk bakar shell..kompom x melekat..x payah nak korek2 shell tu..tonggeng2kan aje dia kluar sendiri
  • Sukatan tepung tu x fix sbb ikut telur yg kita guna..ada guna 2 bijik saiz C, ada guna 2 bijik saiz B...kalau guna telur saiz besar..buang sikit putihnya..elakkan shell jadik keras sgt..
  • Ada masak guna api oven atas bawah dulu then selepas 10-15 minit guna api bawah je sampai shell masak..again ini ikut oven masing2
  • Ada yg buat dengan cara tepung dan icing sugar yg telah diayak diletakkan dlm 1 bekas then ditambah butter yg telah dipotong2 then diramas2 mcm nak buat pie crust..then baru masukkan telur n esen vanilla pon boleh  .mana2 pon jadi..cuma kalau kita guna style masuk tepung kendian..senang utk newbie belajar nak control bubuh tepung dlm adunan..aku rasa la..
  • Ada yg x rest kan doh pon..lepas adun terus tekan dlm acuan..ada yg rest kan 10 minit..ada 2-3 jam..ikut ler..
  • Ada yg tambah dlm 20g (1-2 sudu susu tepung dlm ayakan tepung dan icing sugar..ini pon suka hati la..
  • kalau nak buat shell tart coklat..tambah dlm serbuk koko/coklat
  • kalau nak buat shell tart red velvet..tambah serbuk coklat, warna merah (red velvet mestilah merah khenn..) dan 1 sudu teh cuka..selalu guna cuka kurma..ada jual kat supermarket..cuka mkn biasa pon boleh 
  • Ada juga yg suka masukkan emplex..ini utk tambah kerangupan tart..tp ini pon optional..emplex ada jual kat bahagian2  buat kek tu..murah je..dlm 2 ke 3 hengget gitu..

P/S: Sorry takde pic nak tunjuk step by step tp rasanya tenet ada banyak org dah tunjuk..almaklum..xde oven..oven kan dah buang sebelum pindah tu..xde aktiviti baking2 tertentu sehingga oven baru dibeli dengan jayanya nanti..sob..sob..sob... Dah..filling entry lain..nak tdo kejap..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers