Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 26 August 2014

Ikan bawal masak taucu

As Salam...

Keje dah siap..ngantuk plak sesambil carik bahan proposal tu...menguap2 mcm anak harimau dah nie...adoiii
Apa nak masak hari nie..mood lemau..rasa nak guling2 sajork...tp apalah makna guling2 kalau perut lapa..kan...kan...simple2 aje sudah..kita masak tauchu la..

Lauk tauchu ni bukan peberet..dalam setahun ntah2 sekali atau 2 kali je masak..bila dah teringin baru dibuat..mudah je buatnya..tutup1 mata pon boleh siap..bahan2 semua yg mmg sedia ada di dapur..kalau baru2 nak belajar2 masak..ini la antara lauk yg senang utk di eksperimen...kan...


Bahan2:

Pakai ikan apa2 pon boleh - kunyit garamkan then goreng dulu
Bawang besar potong bulat2
Bawang putih hiris
Cili merah, cili hijau, cili padi - potong serong2 ke potong panjang ke, nak buang bijik ke..suka hati ler..
Sedikit air asam jawa
Serai diketuk
Sedikit halia
Tauchu secukupnya - dibersihkan
Sedikit gula
Tambahan air kalau nak lebih berkuah

** ada yg suka tambah cili giling utk bagi pedas dan berkuah pekat, ada yg letak capsicum..ada yg tambah daun bawang atau leek...ada yg suka tambah kicap manis, ada yg tambah sos tiram..selera tekak masing2 la

Mula2 panaskan minyak..ada yg suka guna minyak bekas goreng ikan tu...ikut suka la..
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai..
Then masukkan semua cili yg ada..sampai layu sikit..
Then masukkan tauchu, gaul sebentar then masukkan air asam jawa..nak lebih kuah tambah air..tunggu mendidih..
Lepas mendidih, masukkan ikan yg dah digoreng tadi..
Rasa gula dan garam jika perlu..siap!!

Memandangkan kami berdua jek di rumah, ni ha je la...2 ekor badan ikan bawal hitam yg gemot dompot..kepala nya udah selamat di kari a few days back...

Tunggu lah kuahnya mendidih yea...suka buh cili ijau banyak2..wangi...

Siap!!








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers