Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 12 August 2014

Book Review: Escape by Carolyn Jessop

As Salam...

Ni nak tulis mini review..pasal buku nih...antara buku yg best pernah aku baca..
Buku ni menceritakan kisah benar..mcm mana life dlm cult community...senang citer ayat kasar..mcm ajaran sesat gitu..byk yg terpesong dari yg betul..banyak hal yg dimanipulasi utk kepentingan diri si 'prophets' nya...walaupun kedengaran pelik..banyak pulak pengikutnya...kalau kat Malaysia ni mcm al-arqam, ayah pin itu la ...sesat lagi menyesatkan..Hubungan dengan dunia luar disekat seboleh bolehnya...internet kene ban atau limited to certain people sahaja..no public schools, jauh sekali tv dan hiburan2..buku pon kene bakar..ada unsur2 syaitan katanya..padahal depa yg setan kan..kan..

Bila bercerita pasal ajaran sesat..perkara utama yg akan dimanipulasi tentunya duit, kuasa dan wanita..di barat..isu poligami tak berapa meluas..kadang2 mcm taboo juga..mcm org putih dengar Islam menghalalkan kawin sampai 4..depa freak out kan....tp kat sana..poligami lebihhh dari 4..ada yg sampai beratus bininya..itu baru bini..berapa bilangan anak? U do the maths la kan..harus la berderet2..Must live in 'harmony' dengan suami..kalau x bersedialah utk dibantai, takpun dibuli oleh isteri yg menjadi favourite si suami..'harmony' di sini maksudnya kene patuh pada perintah dan permintaan suami..kalau tidak jgn diri sendiri, anak2 dr ibu tersebut juga akan merasa nasib yg sama kene buli...mereka yg 'berjaya' mengandung dan ada ramai anak dipandang tinggi..those yg xde anak akan jadi desperate utk concieve..so komplen2 pasal ketidakadilan hubungan sex dlm rumahtangga pon boleh jadi perbualan biasa..dah xde rasa malu...sex juga menjadi salah satu cara punishment sbb xde sex mcm mana nak ada anak kan..walaubagaimapun buku ni tidak menerangkan sex secara detail...sbb ini bukan buku porn ya..ini memoir!

Ringkasnya..buku ni mengisahkan seorang wanita, Carolyn Jessop dan gaya hidupnya sepanjang bersama2 dlm cult community ni...familynya sendiri merupakan follower..so this cult thingy is not new ro her..Bapak dia sendiri ada 2 bini...2 atau 3 bini tu kira sikit tau...Mcm budak2 biasa, dia ada impian dan cita, sekolah..boys..tp semuanya gone apabila dia dipaksa kawin pada usia 18 thn dgn lelaki yg tua. Depa ni kata..ini marriage arranged by God..a blessed marriage la..sbb sudah menjadi satu kebiasaan pd komuniti ni utk menerima apa yg di 'arahkan oleh God' itu..kawin la dia dengan si tua bangka tu...at that time..dia jadi bini ke 4. So dia cerita la mcm mana dia cope dan hidup bersama dgn abusive husband beserta isteri dan anak2 yg ramai dlm 1 rumah..perangai 'high priest' dan 'prophets' dlm cult community tu...mmg susah nak stop baca buku nie...walhal tulisannya amat kecik..gigih jugak aku baca..i just cant stop...

Ni la pic Carolyn masa dia kawin dgn Merril Jessop si tua bangka tu..bayang..bayangkan time ni anak dah 3...umur 35 anak dah 8...8 ko!! Laki dia agak syg la kot ngan dia sbb dia muda n ada rupa kot..tp selepas tu laki dia kawin lagi sampai 6 bini..masa dia escape tu..sempat lagi si bangka ni kawin sampai total 12 bini... Dalam komuniti tu..kalau ada yg engkar..dia akan dibuang daerah pastu wife2 org yg kene buang tu akan dikahwinkan dgn lelaki yg lain, dan anak2nya pula akan menjadi tanggungjawab bapa baru/suami baru ibu mereka..sampai satu tahap..ada wanita yg merasakan seperti 'the prophets' prostitute' sbb asyik dilambung sana sini pd lelaki yg berbeza..again..alasannya mariage chosen by the God...haihh...

Carolyn dgn madu2nya...patutla dia antara yg disukai..dia je yg muda n cantik..hhmm....

Her battle utk membesarkan dan bebaskan anak2 dia dari cengkaman ajaran sesat yg makin teruk akhirnya berbaloi..dia berjaya meloloskan diri keluar tp oleh kerana suami dia tu si Merril Jessop tu org yg berpengaruh...banyak jugakla rintangan dan perkara yg dia alami.  Beza si Carolyn dengan isteri yg wanita lain dlm komuniti tu...ialah cara dia pandang dan memahami dunia luar adalah dari perspektif yg berbeza..dia pernah pergi public school..jumpa ramai org..berbanding perempuan lain yg home school atau terpaksa bersekolah yg sekolah yg dikhaskan..ofkos la..syllabusnya pon sesat kan... Dia berjaya dapatkan diploma dan degree...ada kemahiran komputer..so dptla dia outsmart laki dia yg tua kerepot x sedar diri tuh..

Sayangnya..selepas keluar dr komuniti hazab tu...anak perempuan sulungnya memilih utk kembali kepada bapanya dan tinggalkan ibunya si Carolyn nih. yelah..selepas berbelas tahun hidup dgn di brainwash pasal dunia luar is not safe, byk kejahatan dan setan etc..ofkos la dia rasa kekok dan janggal..tambahan pulak dia tu anak favourite bapaknya tu..so u should read mcm mana si  betty ni throw tantrums masa mak dia nak nak escape...mcm mana dia cuba escape dan cntct bapaknya...mmg geram je aku baca...tp adik2 yg alin masih kecil2..so berjaya utk terima perubahan walau takut2..depa dah kene brainwash...dunia luar penuh evil..semua akan burn in hell..cult depa je yg selamat etc..mcm2 la si mak buat nak tune in kan balik pemikiran anak2 dia nih....kesian sgt..

Ni la Betty Jessop (baju kuning)...anak si Carolyn tu...dia yg pilih utk kembali kepada bapanya..mcm ni la fesyen depa...baju yg labuh menutup aurat...mesti pakai long underwear walaupun baru berusia 2 thn (gila ke??) dan rambut mesti pattern berjambul senget mcm tu...budak2 pon kene dressing mcm ni tau..no vibrant colours..semua pastel2 sajork...mana2 yg dpt pi public school mmg jadi bahan gelak dan bualan sbb penampilan yg berbeza..tp depa ok jer..sbb depa ingt depa ni the chosen ppl yg bakal masuk syurga...yg lain2 tu semua setan yg akan kene bakar dlm neraka...haih..

http://westjordanjagwire.weebly.com/october-2013/wjhs-students-flight-to-freedom
Ini anak Carolyn yg kekal duduk dgn dia..si Merrilee Jessop..klik pic di atas utk baca sedikit penulisan mengenai kisahnya diwebsite sekolah dia rasanya...dah nampak normal kan dia nih...kalau duduk dgn FLDS tu..habis ko kene pakai underwear panjang, gaun panjang ngan rambut jambul di depan dik ooii..silap2 ko dah beranak pinak...

Dah aku xnak tulis lagi..kata mini review..ni dah mcm luahan perasaan yg penuh emosi gayanya..hahahah..

Korang google je nama Carolyn Jessop...akan kluar la segala review, segala pic..ouhh..sadis sgt..bayangkan hidup di zaman moden tp dressing very the zaman dolu2..menutup aurat katanya..pattern rambut sepesen jek..si Carolyn ni bila dah escape baru pertama kali masuk saloon dan potong rambut..aiyooo...mcm x caya je perkara ni jadik kat Amerika.. Ouhh..Oprah Winfrey pon pernah interview dia tau..article pasal ni pon banyak..sbb mende ni menarik perhatian Amerika...julung2 kali ada wanita yg berjaya ketengahkan isu di singga ke mahkamah..hingga membawa kepada penahanan 'priest dan prophets' ...sbb terlibat dgn perkahwinan bawah umur dan juga penderaan kanak2 sbb si prophets tu pi sodomy 2 org adik tiri dia...selepas bertukar prophet..nafsu pon makin teruk...usia perkahwinan seawal 14 thn, child bride! Masa depa arrest si 'prophet' ni..dia tgh bawak kete kaler merah (kaler merah kene ban dlm komuniti tau, baju ke hape kaler merah semua x bleh) dan ada byk giler wig..nak menyamar la tuh..yg peliknya, selepas ditangkap polis pon masih ada pengikutnya yg percaya..dugaan org2 yg beriman la kononnya kan...slps ditangkap, kalah di court dan masuk le dlm jail...lepas tu baru mcm2 cerita kluar..selama ni semua senyap menikus sebab takut..after all...semua dah kene brain wash kan...

Ni pic si nabi palsu tuh..prophet la sgtt...si Warren Jeff dgn bbrp bini2nya..dia menggantikan bapanya..tp masa bapak dia yg memerintah tak seteruk dia..dia lebih ekstrem dan kejam...sbb dia ada antara lost boys yg x dijumpai...lost boys tu budak2 n remaja lelaki yg dibuang..ditingalkan di highway..mereka dipisahkan dari ibu dan keluarga dan disuruh utk survive sendiri..alasannya...dah x pure mind atau sbb melawan ckp selain dianggap sebagai liabiliti.. Dia ni la yg kene tangkapn naik kete merah dgrambut palsu tuh...Jgn main2..nama dia masuk dlm 10 FBI most wanted list bersama2 dgn osama bin laden...hhhmmm...

Ni si nabi palsu tu dgn his new wife, Merrianne Jessop yg merupakan anak tiri si Carolyn..child bride weh! Slps penangkapan mamat ni..ramai org2 kanannya yg turut diseret sekali, mostly sebab abuse cases termasuk membenarkan anak2 bawah umur utk diambil sebagai child bride..ramai la yg suka nak kawin2 kan anak masing2 dgn si Warren Jeff ni...ala2 free tix utk masuk syorga gitu..giler ah!


Buku ni dpt masa pegi Big Bad Wolf..beli RM6 jer..such a good bargain!! Eh..buku ni pon ada terjemahan tau..tp dalam bahasa indonesia laaa..


Sajer2 la check MPH online..buku ni xde stock tp boleh pre order...ehh...mahalnya..RM60++ satu.... Next nak carik buku Triumph: Life After The Cult: A surcvivor Lesson...by Carolyn Jessop juga..aiseh...RM70++...gulp!! I guess it is a sign that I MUST pegi BBW lagi thn ni..kan...


P/S: Pc credit: google.com

2 comments:

  1. mcm best je kak..tp english...ssh naw nk bace..ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..baca slow2..mesti ko susuah nak lepas selagi x abis..sbb asyik nak tau apa jadi next..next..and next..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers